Dainas Eglītes gleznu IZSTĀDE “Mirkli apstājies…”

08.11 - 10.12

Daina Eglīte

Māksliniece, grafiķe un gleznotāja, bijusī mākslas pedagoģe Jēkabpils mākslas skolā. Dzimusi 1970.gada 24.decembrī Latvijā Jēkabpilī, kur dzīvo vēl šodien. Strādā dažādās tehnikās, dažādos materiālos, vienmēr cenšas izmēģināt ko jaunu.

Izglītība
1999.-2001.g.
 Latvijas Mākslas Akadēmijas Grafikas nodaļas Maģistratūra Maģistra darbs „Dievietes un augļa tēmas simboliskais vēstījums mitoloģijā un mākslā” vad. Dr. Elita Grosmane. Grafikas darbu cikls „Sieviete un auglis ” vad. Gunārs Krollis
1996.-1999.g.
 Latvijas Mākslas Akadēmijas Latgales filiāles, grafikas nodaļa. Bakalaura darbs: „Ilustrācijas Aivara Kalnieša bērnu dzejoļu grāmatai „Debesis vaļā”” vad. Gunārs Krollis
1986.-1990.g.
 Rēzeknes Lietišķās mākslas vidusskola, dekoratīvās noformēšanas nodaļa

Kopš 1996.gada piedalās gan vietējās nozīmes, gan starptautiskās grupu izstādēs
Piedalos izstādēs kopš 1996.gada, 6 personālizstādes. Dalība vairākos starptautiskos plenēros un izstādēs. Darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Lietuvā, ASV – Floridā, Kanādā, Vācijā, Lielbritānijā, Īrijā, Dānijā.
Kopš 2001.gada piedalās plenēros un simpozijos gan Latvijā,  gan ārzemēs. 

No 8. novembra līdz 10. decembrim Krustpils kultūras namā būs iespēja apskatīties mākslinieces Dainas Eglītes izstādi “Mirkli apstājies…”. Izstādes atklāšana 7. novembrī plkst. 14.00.

Gribas teikt Fausta vārdus: “Mirkli, apstājies, tu esi skaists!”

Mirkli apstājies, ieraugi saules gaismas nokrāsas, dabas košumu gadalaiku ritumā, padomā un sajūti – savas kājas, kas stāv uz zemes, smaržas, kas virmo gaisā, saklausi sev apkārt skaņas. Tas notiek šeit un tagad. Apzinies, kas patiesībā notiek tajā vietā, kur esi tu. Reizēm der atmest secinājumus par dzīvi, savus sapņus par pagātni un nākotni, aiziet prom no idejas par to “kas bija” un “kas var būt”, bet ieklausīties savās sajūtās, domās, vēlmēs, kas ir tieši šeit un tieši tagad. Piepildi pašreizējo mirkli, vēro, ieraugi, pieskaries pasaulei kā pirmo reizi. Tas ir Tavs Paradīzes dārzs, tava Zeme, tava patiesā pieredze. Šīs sajūtas kļūst par tevis paša būtības paudēju. Sabremzē savu skrējienu, atrodi laiku sajust dzīvi, pamanīt skaisto pierastās lietās, saskatīt brīnumu notiekošajā, brīnīties, sajūsmināties, priecāties, būt šeit un tagad.

Mans iedvesmas avots ir daba, jo tajā vienmēr valda harmonija. Man nepieciešama zeme, zāle, varavīksne vasarā un kupenas ziemā, putnu balsis rītos un zvaigžņotais debesjums naktīs. Šeit es atgūstu spēkus, smeļos enerģiju un radošās ieceres. Es savos darbos attēloju sajūtas, domas, savu izpratni par skaisto. Māksla man ir kā tilts starp prātu un sajūtām, tas ir mans subjektīvais pasaules redzējums. Vienmēr cenšos izrauties no darbu rutīnas, lai dotos plenērā pie dabas, vai izbrīvētu laiku gleznošanai. Šajā izstādē aplūkojamas eļļas un akrila tehnikā tapušas gleznas, skaisti mirkļi ar dažādiem Latvijas dabas skatiem un ziedi.

Māksliniece Daina Eglīte

Atpakaļ