Tematiska izstāde un saruna “Ķīnas valdzinājums”

24.10.2019 - plkst.17.30 Jēkabpils Galvenā bibliotēka

Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā ( Rīgas iela 212) 24. oktobrī plkst. 17.30 notiks saruna ar Līgu Kļaviņu un ķīniešu valodas skolotāju no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas. Saruna par Ķīnas izglītības un kultūras sistēmu un vēsturi.

No 2018. gada septembra Jēkabpils Valsts ģimnāzijā vidusskolēni var apgūt ķīniešu valodu. Ideja mācīt ģimnāzijā ķīniešu valodu radusies 2017. gada augustā, kad Jēkabpilī darba vizītē viesojās Ķīnas Tautas Republikas Ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā V.E. Huans Juns (Huang Yong). Vizītes laikā vēstnieks apmaiņas programmas iespēju ierosināja domes vadībai, kura šo ideju tālākai sadarbībai ar Konfūcija institūtu nodeva Jēkabpils Valsts ģimnāzijai. 2019. gada maijā Līga Kļaviņa piedalījās Latvijas Universitātes Konfūcija institūta un Ķīnas Konfūcija institūta galvenās pārvaldes „Hanbaņ” rīkotajā Latvijas izglītības darbinieku delegācijas vizītē Guandžou pilsētā Ķīnā. 

Ķīnas civilizācija ir viena no senākajām pasaulē – tās vēsture aizsākusies pirms 5000 gadu. Vārds Ķīna (China) ir izveidojusies no “Cin” – persiešu vārda, kuru Eiropā popularizēja Marko Polo. Ķīnā ir 23 provinces, 5 autonomi reģioni un 4 municipalitātes, kuras atrodas tieši zem centrālās pārvaldes un 2 administratīvie reģioni. Klimats Ķīnā ir ļoti atšķirīgs: no tropiskā dienviddaļā līdz gandrīz subarktiskam ziemeļu daļā. Lietus periodā klimats kļūst vējaināks. Ņemot vērā ģeogrāfisko platību, garumu un augstumu, klimatā ir vērojamas krasas temperatūras svārstības. Kaut arī lielākā daļa atrodas mērenajā klimata joslā, tomēr klimats ir mainīgs. Ziemā gaisa temperatūra dažādās klimata joslās var svārstīties no 0 līdz pat – 30°C, savukārt vasarā temperatūra variē no 10°C līdz 28° C. Ēšanas paradumi Ķīnā ir attīstījušies līdz ar valsts bagāto vēsturi. Katra dinastija ieviesusi kādu jaunu recepti. Katram Ķīnas reģionam ir raksturīgs savs ēdienu klāsts. Jau izsenis tie tika pagatavoti pikanti, saldi, rūgti, skābi vai sāļi. Ēdiena pagatavošanā fokusējas uz 3 aspektiem: garšu, ēdiena krāsu (izskatu) un smaržu. Tradicionālie ēdieni ir rīsi, makaroni, nūdeles, dārzeņi un dažādas garšvielas. Ēdiena pagatavošana Ķīnā ir kļuvusi par atsevišķu mākslas nozari. Ēšanas ziņā Ķīnā pastāv tradīcija, ka, pie galda ēdot, nedrīkst sarunāties, protams, šī tradīcija laika gaitā jau pamazām ir sākusi izzust. Ja kāds cilvēks pie galda sēdošajiem ir gados vecāks nekā pārējie, tad tam ir jāsēž goda vietā.

 

Atpakaļ